Guldmarknaden
Guld har fascinerat människan i årtusenden och fortsätter att skapa debatt. Studerar man historien ser man att guldets värde och attraktivitet har bestått i tusentals år. Det är en metall som behåller sin skönhet vad som än händer och om det varit krig har det aldrig blivit förstört. Guldet har också andra egenskaper som gör den lämpad för industriellt bruk då guld har bra elektrisk ledningsförmåga, oxiderar inte och är mer smidbar än någon annan metall. De här olika komponenterna har gjort att människan i vitt skilda kulturer har satt värde på guld. Människan har betraktat guld som värdebeständigt och något som man handla för eller växla in till kontanter.
Section Title
Utvinning
Guld är en tacksam metall att utvinna på så sätt att man inte är beroende av smältverk på samma sätt som vid basmetallproduktion. Ett smältverk kan ta så mycket som 50 procent av metallvärdet i avgifter. Guld kan produceras vid gruvan genom lakning eller flotation (kemiska metoder) eller gravimetri (vaskningsmaskiner). Det kan sen säljas till raffinaderier och avgifterna för raffinering är mindre än en procent av bruttovärdet. Raffinaderierna säljer sen guldet i form av tackor eller mynt. Den största marknaden för guld i världen är London Bullion Market. Man handlar där med tackor som innehåller 400 ounce guld. En sådan tacka väger 12,44 kg.
Guldkonsumtionen ökar men produktionen
planar ut
Den totala guldkonsumtionen delas vanligtvis in i tre kategorier; smyckestillverkning, investeringar och industriell användning.
Smyckesindustrin
Smyckesindustrun efterfrågar cirka 2 000 ton guld årligen och de två dominerande marknaderna är Kina och Indien[1][2]. Smyckesindustrin är den största konsumenten av guld och konsumerar nästan 50 procent av den totala produktionen från gruvor och återvinning. Köpintresset tenderar att öka vid prisnedgångar och minska när priset går upp vilket är vad man kan förvänta sig eftersom slutkonsumenten är en privatperson på väg att gifta sig eller dylikt. Återvinning av guld är stor och uppgår till ca hälften av den mängd som smyckesindustrin konsumerar. Ungefär 90 procent utgörs av smycken som smälts ned och resten från den industriella sektorn.
Investeringar i ETFer minskar
Investeringar i guld görs antingen i fysiskt guld i form av guldtackor och mynt eller som en finansiell produkt. Under 2000-talet har så kallade ETFer (Exchange Traded Funds) skapats. Det är fonder som köper fysiskt guld eller guld i form av finansiella instrument såsom terminer och optioner. ETFer äger idag drygt 3 000 ton guld och har varit en populär investering i Europa och USA[3]. ETFer har emellertid varit säljare av guld under de tre senaste åren. Det minskade intresset för guld ETFs sammanfaller med en sämre ekonomi för hushållen i Europa och USA och att räntorna började höjas i början av 2022.
Investeringar i fysiskt guld ökar trots ränteutvecklingen
Efterfrågan på fysiskt guld från centralbanker och privatpersoner har dock fortsatt att öka trots höjda räntor. En anledning man brukar ange är att om den reella räntan är negativ lönar sig guld som investering bättre än investeringar i statsobligationer eller pengar på banken. Man antar då att guldpriset stiger i takt med inflationen över tid. Med reell ränta menas erhållen ränta minus inflation. Exempelvis om räntan är fyra procent och inflationen fem procent blir den reella räntan negativ, -1 procent. Med det här resonemanget är höga räntor i sig inte skadligt för guldpriset utan det är först när den reella räntan blir positiv som guld kommer under press. När Paul Volcker blev centralbankschef i USA höjde han räntan till 20 procent 1980 vilket var långt över inflationen i USA som låg på 14,5 procent. Man fick alltså rejält betalt för att spara pengar på banken eller i obligationer. Guldet kom under press precis som inflationen och förtroendet för ekonomin kom tillbaka.
Industriell användning
Den industriella användningen av guld kommer främst från elektronikindustrin. Varje mobiltelefon och dator innehåller guld. Den industriella efterfrågan har de senaste åren legat på cirka 300 ton per år men är i stigande på grund av att AI-utvecklingen kräver mer datorkraft.
Produktion av guld
Det produceras ca 3 600 ton guld i världen årligen.[4] Kina, Ryssland, Australien, Kanada och USA är de länder som i dagsläget utvinner mest guld[5]. Guldproduktionen toppade 2018 på 3655 ton och har sedan dess stagnerat enligt World Gold Council. Det kan jämföras med de 187 000 ton guld som producerats genom historien. Siffran är en uppskattning gjord av US Geological Survey. Centralbankerna äger 36 000 ton av det guldet enligt officiella siffror.
Från guld som valuta till Fiat pengar och inflation. (fiatpengar är motsatsen till pengar baserade på råvaror. De har inget inneboende värde)
Guldstycken användes tidigt inom handel och det första myntet skapades genom att kung Krösus lär ha präglat guldstycken med symboler i syfte att öka sin egen PR. Långt senare började guldsmeder ge ut kvitton på deponerat guld och därmed var den första sedeln skapad. I samband med denna innovation började guldsmeder också låna ut kvitton på deponerat guld och i och med det blev guldsmederna de första bankirerna. Ända sen dess har våra pengar varit delvis uppbackade av metaller och oftast har det varit guld.
Även i Sverige har vi använt guld, silver och koppar som pengar men kopplingen till guldet togs bort 1931 under depressionen. Många andra länder gjorde likadant och avskaffade guldmyntfoten. I USA beslutade president Roosevelt att innehav av guld blev förbjudet 1933. Det beslutet kom efter att banksystemet drabbats av en förtroendekris. Folk hade växlat in sina dollar mot guld enligt den då gällande växlingskursen 20.67 dollar per ounce av guld. De tvingades nu lämna in sitt guld till staten enligt den växelkursen. Under året därpå lät sen Roosevelt devalvera dollarn varvid ett ounce guld nu var värt 35 dollar istället för 20,67 dollar. Han kunde genom denna åtgärd öka penningmängden med syftet att få i gång ekonomin.
I Andra Världskrigets slutfas möttes representanter för 44 länder i den lilla staden Bretton-Woods på USAs östkust. Man beslöt där att införa ett nytt valutasystem som har kommit att kallas Bretton-Woods. Det innebar att centralbanker kunde växla dollar mot guld hos Federal Reserve till en fast växelkurs av 35 dollar per ounce.
Fram till 1971 inom Bretton-Woods systemet hade valutorna alltså en fast växelkurs mot den amerikanska dollarn[6]. Ett uns guld (31,1 gram) var lika med 35 dollar. Centralbankerna hade rätt att växla in sina dollartillgångar mot guld hos den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Bretton-Woods systemet föll när det blev uppenbart att USA inte längre kunde infria sitt löfte om att växla dollar mot guld. Man hade för att finansiera Vietnamkriget tryckt så mycket pengar att det inte fanns någon möjlighet att lösa in dessa ”kvitton” på deponerat guld. Det resulterade i att guldpriset gick upp från 35 dollar 1971 till en topp på 850 dollar 1980. Guldprisets uppgång på 70-talet var mångt och mycket ett resultat av en fördubbling av penningmängden och väldigt hög inflation. Räntan höjdes i slutet av 1980 till 20 procent vilket fick kontroll på penningmängden och inflationen. Räntan i Västvärlden har sedan i början av 1980-talet haft en nedåtgående trend och centralbanksräntor gick ned till 0 eller t o m under 0. Den trenden bröts som bekant under pandemin.
Centralbanker i Europa bestämmer sig för att sälja guld på botten av prisnedgången
Centralbanker har haft guld som reserv ända sen de bildades. Det ursprungliga mandatet att ge ut pengar byggde på att centralbankerna förfogade över guld. I slutet av den nedgång i pris som drabbade guldet under 80-talet och 90-talet gjorde ett flertal av centralbankerna analysen att deras guld bara gick ned i värde och att de kunde få bättre avkastning om de placerade sina tillgångar i räntebärande obligationer. Man extrapolerade den utveckling man haft mellan 1980 och 1999 in i framtiden. Man bortsåg från att guldinnehavet utgjort en hörnsten för deras verksamhet. En efter en av centralbankerna i Europa ställde sig i kö för att sälja. Bank of England var tidigt ute och sålde halva guldreserven för i snitt 275 dollar/ounce. Genom den s. k. Washingtonöverenskommelsen bestämdes det att Euroländerna, Schweiz, Sverige och Storbritannien skulle samordna sina guldförsäljningar[7]. Sveriges Riksbank ingick i överenskommelsen och sålde en tredjedel av sitt innehav. Många av den här tidens mest ansedda ekonomiska experter tog ett beslut som skulle visa sig helt fel. Sentimentet när det gällde guld var oerhört negativt och det publicerades tusentals artiklar på temat att guld hade spelat ut sin roll. Centralbankernas gemensamma beslut är ett exempel på det grupptänkande som ofta får ett grepp om mänskligheten och att det även kan erövra våra främsta ekonomiska experter.
Vilka köper då guld i dagsläget? De Europeiska centralbankerna är definitivt inga köpare av guld efter sin blunder att sälja på botten. Det finns dock en avvikare och det är Polen som inte har Euron som valuta. Polen var den näst största köparen av guld i världen 2023. Polen har uttryckt att de vill öka sin guldreserv till 20 procent av valutareserven från idag drygt 12,7 procent så landet kommer även framgent vara en stor köpare av guld.
Section Title
Embargo och frysning
av ryska tillgångar ökar centralbankernas köp kraftigt
En synbar ökning av centralbankernas köp har skett sedan man i Västvärlden tog beslutet att frysa de ryska obligationstillgångarna som låg placerade i amerikanska dollar inom det europeiska Euroclear-systemet. Det är inom samma system som era börsaktier finns registrerade och Euroclear ser till att utdelningar på aktier och räntor på obligationer betalas ut till era konton. De här utbetalningarna har stoppats när det gäller Rysslands tillgångar och har i stället betalats ut till Ukraina. Detta har skrämt länder som inte har bra relationer med USA och Europa och sen beslutet togs har deras köp av guld ökat kraftigt. Under decenniet innan invasionen av Ukraina låg centralbankernas köp i snitt på 512 ton per år. Under 2022, invasionsåret, så ökade köpen till 1 082 ton. Köpen under 2023 och under första halvåret 2024 ligger på samma höga nivå[8].
Kina ökar inköp och är kanske på väg mot att skapa världens största guldreserv
Kina som tidigare bara rapporterade om sitt guldinnehav vart femte år rapporterar nu månatligen hur mycket guld de köper och de rapporterar också om hur mycket amerikanska statsobligationer de säljer. Det hela ser närmast ut som en protest mot Västs agerande. Den kinesiska allmänheten följer statens agerande och köper också guld och samma sak gör många länder utanför västvärlden. Kina har en guldreserv på 2 262 ton vilket utgör 4.6% av de officiella reserverna[9]. Det finns dock faktorer som gör att marknaden spekulerar i att Kina har den största guldreserven av alla och att den kanske är dubbelt så hög som USAs. Den första faktorn är att Kina är världens största guldproducent sedan 2007 och att det råder exportförbud på det guld som kommer från Kinas gruvor. Kinas gruvproduktion sen år 2000 har summerat till 6 830 ton guld[10]. Kina är sen också en stor importör av guld och det finns statistik på hur mycket guld Kina köper från Hong Kong.
Landet importerar från annat håll också men där finns det inte statistik. Sedan år 2000 har Kina importerat 6 700 ton guld från Hong Kong. I gruvvärlden är det känt att Kina också är en stor importör av oraffinerat guld som de köper direkt från gruvföretagen. Den importen finns det ingen statistik alls på. Om vi antar att allt inhemskt producerat guld hamnar hos den kinesiska staten och likaså det importerade guldet från Hong Kong kommer Kina upp i en inofficiell guldreserv på nästan 16 000 ton att jämföra med USAs 8 133 ton.
Ska vi räkna med en
BRICS valuta?
Man talar nu om att skapa en BRICS valuta att använda i stället för amerikanska dollar. Man spekulerar i att den valutan skulle vara delvis uppbackad av guld och det då skulle vara en delförklaring till de kinesiska köpen av guld. Sammanslutning BRICS består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina (China på engelska) och Sydafrika. När begreppet myntades var det de länderna man avsåg. I år har Egypten, Etiopien, Iran och Förenade Arabemiraten också anslutit sig. Det talas också om att NATO medlemmen Turkiet och att Saudiarabien ska ansluta sig vilket upplevs som väldigt kontroversiellt om det verkligen sker. Världshandeln har fram tills nyligen skett i amerikanska dollar men BRICS-länderna anstränger sig för att komma bort från dollarn. Den kinesiska valutan används idag i ungefär 4,5 procent av världens handel medan den amerikanska dollarn används i ungefär 90 procent av världens handel. Dollarn andel sjunker sakta men ännu så länge utgör BRICS-ländernas åtgärder inget större hot mot dollarns position som den mest använda valutan. Att lansera en ny BRICS valuta är en mycket komplicerad och tidskrävande åtgärd.
Är inflationen under kontroll?
Sedan kopplingen till guld försvann har fasta växelkurser gradvis försvunnit. I och med att det inte funnits någon koppling mellan pengar och guld har det inte funnits någon begränsning i hur mycket pengar som en centralbank kan skapa. Det har varit bekvämt för regeringar att låna nästan obegränsade mängder pengar genom att ge ut skuldebrev som centralbanken sen köper upp. Det har fungerat under decennier utan att inflationen accelererat. I och med covidkrisen blev den låga inflationen attackerad från två fronter, dels skapades bristsituationer på en mängd varor, dels beslöt regeringar att förse konsumenterna med nedpressade bostadsräntor och enorma utbetalade stimulanser. Det resulterade i en inflationsvåg världen över. Förväntningarna är nu att inflationen ska gå ner till två procent på årsbasis och stanna där.
Kan inflationsnedgången bli tillfällig?
Ja, en rad nya faktorer är inflationsdrivande. Globaliseringstrenden är definitivt över. Man eftersträvar inte längre att produktionen av varor ska ske till lägsta möjliga pris. I stället prioriterar man leveranssäkerhet och att produktion av varor inte sker i ett land som man har någon form av konflikt med. Ideologi styr nu politiken och en ideologisk klyfta har öppnat sig mellan Europa och det anglo-saxiska blocket av länder å ena sidan och ett annat block av länder lett av Ryssland och Kina. Man sätter upp fler och fler handelshinder som ökar priset på importerade varor. Miljökraven gör också att produktion av varor i vissa fall blir dyrare. Den ökade konflikt benägenheten som idag syns världen över är en annan komponent. Den resulterar i en global militär upprustning som ökar efterfrågan på en rad råvaror och komponenter.
Sist men inte minst, många länder är idag väldigt högt skuldsatta och idag är det bara Nederländerna ibland Väst-Europas länder som uppfyller villkoren för att vara med i Euron.
Man följer inte de regler man har satt upp inom ramen för Stabilitetspakten inför skapandet av Euron. Dessa regler satte man upp för att skapa en sund stabil valuta. Reglerna fastslog att den offentliga skulden inte fick överstiga 60 procent av BNP och att det årliga underskottet inte fick överstiga 3 procent av BNP. Det är framför allt Eurons södra medlemsländer inklusive Frankrike som är den största faran för Euron. Pandemin innebar en möjlighet att stötta upp Europaprojektet och en coronafond etablerades som ska överföra 750 miljarder Euro i bidrag till EUs medlemsländer. Det är i stora drag länder i norr som betalar för länder i söder. Dessa överföringar har bidragit till stabilitet i dessa länder. Italien har hittills kvitterat ut drygt 100 miljarder Euro från den här fonden och är därmed den största bidragstagaren. Detta är dock en temporär lösning och en ny fond för att rädda länder som inte kan sköta sina finanser lär bli väldigt svår att lansera.
Ett utvidgat krig i Europa är heller ingen bra idé om vi ska undvika en Eurokris. En sådan kris skulle kunna leda till panikförsäljningar av Euro och köp av guld.
Sverige har en skuld enligt detta sätt att redovisa på 31 procent av BNP: För att ge lite perspektiv så ligger Italien på en skuld i förhållande till BNP på 137 procent, USA 123 procent och slutligen Japan 263 procent vilket är den högsta nivån i världen.
Japan har de senaste 35 åren haft en mycket låg räntesats på sin skuld eftersom inflationen varit nästan obefintlig. Under de senaste 10 åren har inflationssnittet legat på 0,8 procent. Inflationen i Japan är nu dock i stigande och ligger över två procent. Man kan fråga sig vad som händer med den japanska valutan om inflationen och räntan fortsätter stiga? Japan var det land i världen som först eliminerade inflationen på 1990-talet. Blir det också det första industrialiserade landet som hamnar i en nedåtgående skuldspiral?
Om dollarn ska krascha
så måste man ange mot vilken valuta: euro,
krona eller yen?
Under decennier har frågan om potentiell krasch av dollarn diskuterats. Man brukar då peka på USAs stora skulder. En enkel motfråga är då, mot vad? Vad folk ofta inte inser att en valutas kurs är ett relativt spel. Om dollarn ska krascha måste man ange mot vilken valuta. Euro, Krona, Yen? USA är världens största importnation. Vad USA gör tenderar andra nationer att härma. Om USA ökar sin skuld gör andra nationer det också. Ingen nation vill att deras export av varor ska skadas på grund av en hög kurs gentemot dollarn. I Sverige har vi en betydligt lägre ränta än i USA. Det bidrar till att hålla kronan låg och exporten uppe. Så länge detta fortgår kommer inte dollarn krascha mot någon annan valuta än guldet. Guldet handlades vid milleniumskiftet på en bottenkurs av 252 dollar per ounce. Idag handlas guldet på över 2 400 dollar. Uppgången har alltså varit närmare 1 000 procent. Ett annat sätt att se på det är att valutor blir mindre och mindre värda i takt med att man trycker mer och mer pengar för att finansiera de stora statliga underskotten.
[1] https://www.statista.com/statistics/299609/gold-demand-by-industry-sector-share/
[2] https://www.providentmetals.com/knowledge-center/precious-metals-resources/world-gold-production-consumption.html
[3] https://www.gold.org/goldhub/data/gold-etfs-holdings-and-flows
[4] https://www.gold.org/goldhub/research/gold-demand-trends/gold-demand-trends-q1-2024/central-banks
[5] https://www.statista.com/statistics/264628/world-mine-production-of-gold/
[6] https://www.worldbank.org/en/archive/history/exhibits/Bretton-Woods-and-the-Birth-of-the-World-Bank
[7] https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/proposition/kungl-majts-proposition-nr-172-ar-1956_EH30172/html/
[8] https://www.gold.org/goldhub/research/gold-demand-trends/gold-demand-trends-q1-2024/central-banks
[9] https://www.gold.org/goldhub/gold-focus/2024/05/chinas-gold-market-april-investment-demand-remained-strong